Allergenen op de kaart een goede zaak!

Vanaf 13 december 2014 zijn wij verplicht om onze gasten op de juiste wijze te informeren omtrent de allergenen op de kaart. Deze verplichting is voor alle bedrijven die met voedsel werken, zowel verpakt als onverpakte producten. Wij als Lunchroom Drents kwartiertje willen een eerste stap zetten door u in ieder geval te informeren over allergenen, wat is het en welke meest voorkomende allergenen zijn er, en daarnaast een begin te maken met de verduidelijking van onze menukaart

Wij hebben een allergenen-wijzer is samengesteld op basis van verstrekte productinformatie van onze leveranciers. Bij  Lunchroom Drentskwartiertje wordt gewerkt met onder andere de volgende allergenen: glutenbevattende granen, ei, vis, pinda’s, noten, soja, melk (inclusief lactose), schaaldieren, weekdieren,selderij, mosterd, sesamzaad, zwaveldioxide en sulfieten, en lupine. Hierdoor kunnen wij niet uitsluiten dat er door kruisbesmetting onbedoelde allergene ingrediënten (sporen) in onze producten terecht komen. Alleen wettelijke allergenen die zijn aangemerkt door de Europese richtlijn zijn vermeld.

ONZE ALLERGENENKAART

Bij Lunchroom Drents Kwartiertje wordt gewerkt met onder andere de volgende 14 allergenen:
Glutenbevattende granen (zoals tarwe, rogge, gerst, haver, spelt en kamut), ei, vis, pinda, noten (zoals amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten en macadamianoten), soja, melk (inclusief lactose), schaaldieren, weekdieren, selderij, mosterd, sesamzaad, sulfiet en lupine.

Allergenen zijn in te delen in:

  1. Voedselallergenen: zij komen het lichaam binnen via eten. Voorbeelden zijn: eiwitten in koemelk en pinda’s.
  2. Inhalatieallergenen: zij komen het lichaam binnen via inademing. Voorbeelden zijn: stuifmeelpollen of uitwerpselen van huisstofmijt.
  3. Contactallergenen: zij komen het lichaam binnen via contact met de huid. Voorbeelden zijn: bestanddelen van cosmetica.

Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in bepaalde granen. Coeliakie is een aandoening van de dunne darm die het gevolg is van intolerantie voor gluten. Een andere naam voor coeliakie is daarom glutenintolerantie.

Een pinda is GEEN noot, maar een peulvrucht.

Lactose is een suiker, die in melkproducten voorkomt, en valt dus onder de koolhydraten. Koolhydraten zijn voedingsstoffen die energie leveren aan het lichaam. Een andere naam voor lactose is melksuiker. Lactose zit in melk van zoogdieren.

Sulfieten (E-nummers E220 t/m E228) zijn conserveermiddelen. Sommige mensen kunnen overgevoeligheidsreacties krijgen als ze sulfiet binnenkrijgen. Dit komt het meest voor onder astmapatiënten. Voor sulfiet en zwaveldioxide geldt een zogenaamde drempelwaarde: deze moeten worden vermeld zodra er meer dan 10 mg per kilo of liter voorkomt in het eindproduct.

Lupinemeel wordt gemaakt van zaden van de blauwe lupine. Het heet ook wel ‘bonenmeel’. De voedingsmiddelenindustrie ziet lupinemeel als goed alternatief voor sojameel, dat vaak afkomstig is van genetisch gewijzigde soja. Lupine lijkt qua voedingsmiddel het meest op pinda’s. Het wordt de laatste jaren vaak gebruikt in voedingsmiddelen omdat het een goedkoop product is. Overgevoeligheid voor lupinemeel komt waarschijnlijk steeds vaker voor bij Nederlanders.

* De wetgeving kent enkele uitzonderingen. Afgeleide stoffen die geen reacties kunnen geven bij mensen met een voedselallergie en coeliakie, hoeven niet te worden vermeld.

Drents Kwartiertje logo ZWART

Openingstijden:
Woensdag-Zondag: 12.00 – 20.00 uur
Van 1 Oktober tot 1 April: Zondags van 16.00 – 20.00 uur

Lunchroom – Cafetaria Drents Kwartiertje!
Roderweg 92, 9311 PB Nieuw-Roden

Elke dag genieten van verse en eerlijke producten.